Elisabethdag

 Het Weeshuis presenteert dit jaar een feestelijke Elisabethdag met volop activiteiten voor de hele familie!

Programma

13.00 – 17.00
Theater, poëzie, muziek en andere leuke activiteiten. Download hier het blokkenschema.

13.00 – 19.00 uur theater, poëzie, muziek, spelen op het weeshuisplein en andere leuke activiteiten. Afsluitend Oer-Hollands aanschuifbuffet.

Loop met Hanna door het Weeshuis (AL) – start Slaapzaal
Anna Woltz schreef het kinderboek ‘Meisje nummer ach ien’. Het gaat over Hanna van elf, die helemaal alleen naar het Elisabeth Weeshuis moet. Loop je met Hanna mee? Op vijf plekken in het Weeshuis zit een verteller die een stukje uit het boek voorleest. Van elke verteller krijg je na afloop een le er. Als je die alle vijf opgeschreven hebt in de vakjes hiernaast en het juiste woord hebt gevonden, dan mag je bij de museumbalie een kleine verrassing ophalen. De eerste verteller zit in de slaapzaal. Dat is op de eerste verdieping van het museum. Daar krijg je te horen waar de volgende verteller zit. Ben je na afloop benieuwd Meisje nummer ach ien is te koop in de hoe het verder gaat met Hanna? Het boek museumwinkel.

 

Meet & Greet de protectoren
Ontmoet de protectoren in de protectorenkamer van het weeshuismuseum. Een bijzondere plek waar al eeuwenlang wordt vergaderd over het reilen en zeilen van Het Weeshuis. Tot op de dag van vandaag wordt de nalatenschap van vrouwe Elisabeth met veel zorg beheerd. De protectoren vertellen er graag meer over.

 

Buurvrouw en Buurvrouw bakken een feesttaart (AL) 25 minuten
Vorig jaar hingen Buurvrouw en Buurvrouw de witte was buiten. En nu doen ze mee aan de taartbakwedstrijd ter ere van Elisabethdag. Degene die de lekkerste taart bakt, wint de wedstrijd. Buurvrouw en Buurvrouw zitten elkaar voortdurend dwars en er gaat van alles mis. Wie gaat de wedstrijd winnen? Uitgeput wachten ze tot het beslag gerezen is. Dan vinden ze een oud schrift met geheime recepten van het Weeshuis… Buurvrouw en Buurvrouw is een hilarische act voor alle leeftijden. Spel: Linda Kleverlaan en Berthilde Wolters. Tekst en regie: Robbert Baars.

 

De nachtmerrie van Elisabeth (12+) 20 minuten
Op een nacht in het voorjaar van 1541 doolt Elisabeth, vrouwe van Culemborg, door haar kasteel. Ze wordt geplaagd door bijtende twijfels. Heeft ze als vrouwe de goede keuzes gemaakt? Doet ze haar geslacht eer aan? Is ze met de juiste man getrouwd? Is ze hard genoeg opgetreden tegen het opkomende protestantisme? Het publiek ontmoet de historische figuur Elisabeth van Culemborg, maar zonder alle pracht en praal op een moment dat ze op haar breekbaarst is. | Scenario Roland van den Bergh, spel Bea Leek.

 

Elisabeth is jarig (8+) 45 minuten
In de workshop tekenen, kijken, schrijven gaat Inge van der Krabben met kinderen via leuke opdrachten de woorden in hun hoofd losmaken en korte verhaaltjes schrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een woordenduik, elkaar tekenen zonder te kijken, het ‘verlanglijstje’ van vrouwe Elisabeth voor haar verjaardag en het ‘onderzoeken’ van een snoepje met je zintuigen. Het is tenslotte feest! Door Inge van der Krabben.

 

Ontwerp een jurk voor Elisabeth (AL)
Portrettekenen, maar dan anders. Kinderen kunnen hun fantasie loslaten op een jurk voor Elisabeth en deze versieren met onder andere glinsterende stenen en gouden verf. Door Marije Horjus.

 

Hofdames van Elisabeth van Culemborg’
Voordat Elisabeth van Culemborg Vrouwe van Culemborg werd, vond haar moeder het belangrijk dat ze een goede opvoeding kreeg. Daarom werd Elisabeth geïntroduceerd aan het hof in Brussel. Daar kreeg ze de opleiding tot hofdame. Wij gaan bij Elisabeth op bezoek en leren in een dag alles over het leven aan het hof. Na deze workshop kun je voorgesteld worden aan het hof. Je hebt de goede looks, de juiste manieren en je gaat op de foto als hofdame. Door Pakhuis Vol Verhalen.

 

Optreden van Wooden Soldiers.
Nu-folk band die een gedegen bandsound met lyrische, meerstemmige zanglijnen combineert. Of het nu gevoelige, kleine liedjes zijn, of songs die opbouwen tot epische ontladingen, de band heeft een karakteristiek eigen geluid dat een aanvulling vormt op het huidige folk-aanbod in Nederland.

 

Oer-Hollands aanschuifbuffet in het Weescafe
Schuif aan en eet mee!
Ter afsluiting van de Elisabethdag serveren we om 17:00 uur oer-Hollandse stamppotten (vega/niet-vega) in een modern jasje. Schuif aan de lange tafels aan en geniet met elkaar van een feestelijke avond. Prijs € 15,- volwassene/ € 7,50 voor kinderen t/m 6 jaar, dit is excl. drankjes. Wilt u hierna nog een ouderwets toetje, dan kan dat voor € 3,- p.st. Graag vóór woensdag 15 november reserveren via: weescafe@gmail.com of bel 0345-513912, of loop even binnen in het Weescafé.