Kookgilden in het Elisabeth Weeshuis Museum
Historisch koken met een eigentijdse twist
Deelname is gratis. Inschrijven voor 20 oktober.
Altijd willen weten hoe dat heerlijke, heldere bier ontstaat? Nieuwsgierig naar de reis die het brood maakt, naar verrassende gerechten met bonen en het geheim van een smaakvolle kaas? Dan nodigt het Elisabeth Weeshuis Museum je uit als deelnemer in een van de vier kookgilden.
Met de kookgilden Brood, Borrel, Zuivel en Groenten gaan we vanuit de oude weeshuiskeuken op ontdekkingsreis. Culinair historica Manon Henzen van historisch kookatelier eet!verleden neemt je mee door de geschiedenis van de vier voedingsmiddelen. Leonieke Terlouw, directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum, vertelt je alles over het leven en het eten van de weeskinderen. Met elkaar gaan we koken, fermenteren, experimenteren met de smaken van toen en ontwikkelen we nieuwe recepten die passen in een hedendaagse, diverse keuken.
De kookgilden zijn onderdeel van het themajaar Genoeg voor een heel weeshuis! Een jaar vol leuke, lekkere en leerzame activiteiten.
Doe je mee?
Meld je aan voor een plek in jouw favoriete kookgilde: Brood, Borrel, Zuivel of Groenten.
Coronaregels: Deelname met vaccinatiebewijs, geldig herstelbewijs of negatieve testuitslag van max. 24 uur oud.
Programma
Kookgilde Borrel
Inspiratiesessie
23 Oktober om 10.00 in het Elisabeth Weeshuis Museum
Kom alles te weten over de historie van bier, siropen en likeuren uit de tijd van het Elisabeth Weeshuis en de rol van bier in het leven van de weeskinderen en weesouders. Manon Henzen en Leonieke Terlouw nemen je mee op reis door het drankverleden van het Elisabeth Weeshuis.
Veldwerk
Op pad naar de brouwerij Vrijstad in Culemborg. (Op de dag dat er wordt gebrouwen, datum volgt.)
Kookworkshop
19 December om 10.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
Ontdek hoe lekker en voedzaam historisch koken is met bier en maak zelf de lekkerste likeurtjes en siropen.
Huiswerk
Maak je eigen recepten in de kerstvakantie. Experimenteer erop los met bier en heerlijke dranken en kook jouw moderne versie van historische recepten.
Proeverij
Eind januari samen met alle gilden het Elisabeth Weeshuis Museum
Ook zo benieuwd naar de uitkomst van alle experimenten? Neem je eigen brouwsel mee, deel en proef van elkaar!
Kookgilde Brood
Inspiratiesessie
23 Oktober om 10.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
Kom alles te weten over de historie van brood en de rol van brood in de voeding van de weeskinderen. Manon Henzen en Leonieke Terlouw nemen je mee op reis door het voedings verleden van het Elisabeth Weeshuis.
Veldwerk
We bezoeken molen de Hoop en het Culemborgs Bakhuis.
Kookworkshop
12 December om 10.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
Ontdek samen met Manon Henzen en de Culemborgse bakker Kruim bijzondere, historische broodsoorten, bakmethodes en granen. Bak zelf het smaakvolste brood dat je ooit hebt geproefd.
Huiswerk
Experimenteer erop los in de kerstvakantie en bak thuis jouw versie van een historisch brood met een moderne twist.
Proeverij
Eind januari samen met alle gilden in het Elisabeth Weeshuis Museum
Ook zo benieuwd naar de uitkomst van alle experimenten? Neem je eigen baksel mee, deel en proef van elkaar!
Kookgilde Zuivel
Inspiratiesessie
31 Oktober om 10.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
‘Zuivel op zuivel is de duivel’, zei de weesvader altijd. Kom alles te weten over de geschiedenis van zuivel en de plaats van boter, vet en kaas in het menu van het Weeshuis. Manon Henzen en Leonieke Terlouw nemen je mee op reis door het eetverleden van het Elisabeth Weeshuis.
Veldwerk
20 november om 14.30 uur
Op bezoek bij zuivelboerderij Noordam in Hellouw.
Kookworkshop
18 December om 10.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
Ontdek hoe lekker historisch koken met kaas en zuivel is en maak zelf de lekkerste recepten.
Huiswerk
Experimenteer erop los met kaas en zuivel in de kerstvakantie en maak jouw versie van historische recepten met een hedendaagse twist.
Proeverij
Eind januari samen met alle gilden in het Elisabeth Weeshuis Museum
Ook zo benieuwd naar de uitkomst van alle experimenten? Neem je eigen recept mee, deel en proef van elkaar!
Kookgilde Groenten
Inspiratiesessie
31 Oktober om 11.00 uur in het Elisabeth Weeshuis Museum
In de binnentuin van het Elisabeth Weeshuis bevond zich een grote moestuin en boomgaard. Het weeshuis was in de begintijd grotendeels zelfvoorzienend. Kom alles te weten over de historie van groenten, peulvruchten en kruiden en de rol van de moestuin in het leven van de weeskinderen. Manon Henzen en Leonieke Terlouw nemen je mee op reis door het eetverleden van het Elisabeth Weeshuis.
Veldwerk
20 november om 10.00 uur
Op excursie naar een bijzondere moestuin. (Dat blijft nog even een verrassing.)
Kookworkshop
16 December in het Elisabeth Weeshuis Museum
Wecken en fermenteren is van alle tijden. Ontdek hoe lekker en voedzaam koken met groenten, fruit en peulvruchten nog steeds is.
Huiswerk
Experimenteer erop los met groenten, peulvruchten en kruiden in de kerstvakantie en maak jouw hedendaagse versie van historische recepten.
Proeverij
Eind januari samen met alle gilden het Elisabeth Weeshuis Museum
Ook zo benieuwd naar de uitkomst van alle experimenten? Neem je eigen recept mee, deel en proef van elkaar!
Het programma is nog onder voorbehoud.