Meer voor de kleintjes in het museum
NICOLE SPAANS BLOGT Met kinderen vanaf zes jaar is het leuk om naar een museum te gaan. Ze kunnen al een beetje lezen en schrijven en met een puzzel- of doe-boekje heerlijk op ontdekkingstocht. Maar met kleuters het museum bezoeken doen nog niet veel jonge ouders: bang dat je op de vingers getikt wordt door een suppoost omdat ze ergens aanzitten waar ze niet mogen aankomen, dat ze gaan rennen en gillen en je er uiteindelijk zelf ook niets aan hebt. Logisch, want veel Nederlandse musea zijn inderdaad (nog) niet ingericht op een bezoek met de allerkleinsten. Het Elisabeth Weeshuis Museum is dat wel.
In 2013 is er tijdens de herinrichting rekening gehouden met kleine bezoekers: kinderen in de kleuterleeftijd die met (groot)ouders en eventueel oudere broertjes of zusjes het museum een bezoek brengen, als afwisseling voor de kinderboerderij en speeltuin. Zo zijn er op verschillende plekken in het museum leuke (en leerzame) dingen te doen en te ontdekken: bedje opmaken en enge beestjes zoeken, de papegaai van de weesmoeder laten zingen, aan de wijzers van het klokje draaien om te horen hoe laat de wezen moeten opstaan en gaan ontbijten, of door het kijkgaatje gluren om te zien wat voor kattenkwaad de weesmeisjes uithalen op de slaapzaal en natuurlijk verkleden als weeskind. Zomaar een greep uit de dingen die in ons museum speciaal zijn ontwikkeld voor kleuters. Daarbij zijn we goed toegankelijk met een buggy.
Maar we zijn niet het enige museum dat geschikt is voor een bezoek met kleintjes. Ouders van Nu somt op de website 16 musea op die leuk zijn voor peuters en kleuters. En de website kunstfanaatjes.nl geeft een overzicht van kunstmusea die graag baby’s en peuters in de museumzalen ontvangen. Museum Boijmans Van Beuningen heeft zelfs elke maand een rondleiding voor kinderen tussen de drie en vier jaar. Brigitte Timmermans, de vrouw achter www.kunstfanaatjes.nl, stelt dat er veel voor kinderen wordt georganiseerd in de Nederlandse musea, maar dat de doelgroep nul tot en met vier jaar een beetje is vergeten. Ik onderschrijf dat en signaleer daarbij dat kinderen in de kleuterleeftijd er ook nog wat bekaaid vanaf komen in de 500 geregistreerde musea.
Het kan altijd beter en meer, natuurlijk. Vandaar dat wij de bestaande interactieve rondleiding De Museumjas voor scholen – dit jaar maar liefst voor 18 kleutergroepen geboekt – hebben omgevormd voor deelname door individuele bezoekers: een familie met kleuters, oudere broertjes/zusjes en (groot)ouders. Bovendien werken we voor de realisatie van de vernieuwde en aangepaste Museumjas samen met Bibliotheek Rivierenland. De bibliotheek helpt het museum, waarmee het samen in het Culemborgse weeshuis is gevestigd, de doelgroep te bereiken en het museum heeft een stukje voorlezen in het programma verwerkt. Bij de boekenkeuze heeft de bibliotheek goed geadviseerd. Zo versterken en vinden we elkaar in deze gezamenlijke activiteit: kruisbestuiving van de mooiste soort! Op stap met de museumjas wordt gefinancierd onder de naam ‘Ieders Museum’. Een programma waarmee Erfgoed Gelderland met geld van de provincie musea stimuleert nieuwe doelgroepen aan te boren. De doelgroep ‘kleuters’ is er een van.
Educatief medewerker Sjanne Emans gaat in haar museumjas met de families het museum in: “Door uit te gaan van voorwerpen die ze van thuis kennen, ontdekken kleuters tijdens deze activiteit spelenderwijs de verhalen uit het weeshuismuseum. Hoe was het hier vroeger? Waar speelden de weeskinderen mee? Hoe sliepen ze? Maar het is niet alleen een kinderactiviteit. Ook voor (groot)ouders is het leuk om mee te doen. Samen ga je op ontdekkingstocht en je helpt elkaar op weg. Als je met een jong kind in een museum bent, kijk je zelf ook anders. De verrassende associaties die kinderen maken, leiden ook bij volwassenen tot nieuwe inzichten. Als ik een knuffel laat zien, hebben kinderen en volwassenen daar ieder hun eigen herinneringen bij. Maar had een kind in een weeshuis ook een knuffel? Hoe zag die er dan uit? Zo kom je in contact met het kind van toen en maak je de stap van thuis naar het weeshuis. Als introductie lees ik een verhaal voor dat aansluit bij het thema. Het kan gaan over een groep dappere weeskinderen die op avontuur gaan of over een uiltje dat z’n moeder kwijt is en haar gaat zoeken.”
Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Wees dan elke eerste zondag van de maand (start 2 juli), van 14.00 – 15.00 u, welkom. Het programma is gratis. Deelnemers betalen alleen museumentree (museumkaart gratis). Aanmelden is niet nodig, maar kom wel op tijd. Meer informatie op: www.weeshuismuseum.nl.
U kunt het museum natuurlijk ook op eigen gelegenheid bezoeken met de (klein)kinderen! We zijn elke dag van de week tussen 11.00 en 17.00 u open, behalve op maandag. Ons Weescafé heeft voor groot en klein lekkers en er is een kinderstoel voor de allerkleinsten. Veel plezier!