Onze evenementen

Door het organiseren van activiteiten, bijeenkomsten en projecten realiseert de vereniging extra inkomsten voor het Elisabeth Weeshuis Museum en draagt zij bij aan het ontwikkelen van Het Weeshuis tot een bruisende plek.

Evenementen

Al sinds vele jaren organiseren wij elk jaar in januari de befaamde boerenkoolmaaltijd voor de vrienden. Een onder de vrienden populaire vriendenactiviteit, waarbij bestaande contacten worden versterkt en nieuwe worden gelegd.

Sinds kort zijn we ook gestart met een jaarlijkse wijnproeverij in het najaar. Deze staat gepland voor september. Het wordt een bijzondere combinatie van een museumrondleiding met kennismaking met bijzondere wijnen waaronder natuurlijk ook onze museumwijnen.

Eens per jaar organiseren wij aan het eind van het jaar een vriendenavond waarin we kunnen terugkijken op het nagenoeg voorbije jaar en vooruitblikken op het jaar wat komen gaat. En dat alles onder het genot van wat lekkers.

Daarnaast werken wij mee aan de gezamenlijk door de Stichting Elisabeth Weeshuis, de eigenaar van het monumentale pand, en de bewoners ervan (museum, bibliotheek Rivierenland en Volksuniversiteit Westbetuwe) georganiseerde evenementen zoals bijvoorbeeld een kerstevenement.

Gezellige wijnproeverij op 3 september

Zo’n 25 deelnemers hebben op zondag 3 september 2017 genoten van een bijzondere wijnproeverij in de tuin van Het Weeshuis. Samen met bedrijfsvriend Van Rooij hadden de Vrienden een wijnproeverij met museumrondleiding georganiseerd. En de weergoden waren ons gunstig gestemd.

We konden proeven van 15 mooie wijnen, waaronder (uiteraard) ook de museumwijnen Elisabeth en Anthonis. De proeverij was individueel gericht, dus eenieder kon proeven wanneer hij of zij dat wilde en dat viel uitstekend in de smaak. In kleine groepjes werden de deelnemers rondgeleid in het museum waardoor aan de deelnemers een nagenoeg persoonlijke toelichting kon worden gegeven.

Kortom, een leerzame en gezellige wijnproeverij die zeker voor herhaling vatbaar is én – ook niet onbelangrijk – waardoor weer een paar nieuwe vrienden konden worden verwelkomd.

Winterse vriendenavond

Onze winterse Vriendenavond, beter bekend als de boerenkoolmaaltijd, mocht zich ook dit jaar weer verheugen in een ruime belangstelling.

Nadat vooraf in het Weescafé een drankje was genuttigd, daalde iedereen af naar de kelder waar de geur van boerenkool en rookworst de eetlust danig versterkte. In deze bijzondere ambiance werden de aanwezigen opgeroepen vooral te genieten van de avond die nog meer in petto had dan alleen boerenkool en onze Elisabethwijn.

Namens het bestuur gaf Jan Seij het startschot van de wervingsactie ‘Vrienden maken Vrienden’ en riep de aanwezigen op om elk minimaal één nieuwe Vriend te werven. Nadat iedereen voldaan had geconstateerd dat alleen het tafelzuur terug ging naar de keuken, was het tijd voor de koffie. Intussen werd de kelder ingeruimd voor een bijzondere en leerzame lezing door Richard de Beer, conservator van Museum Catharijneconvent, over de in het museum tentoongestelde kerkgewaden. Hij wist ons niet alleen te boeien, maar ook te verwonderen.

Met een hoop kennis rijker splitste de groep zich. De ene helft ging met ‘onze’ directeur Nicole Spaans de memorietafel in de Spinzaal gedetailleerd bespreken en de andere helft toog met Richard naar de expositieruimte om de kerkgewaden van dichtbij te aanschouwen, met bijbehorende uitleg.

Veel later dan gepland arriveerden de groepen in het weescafé voor een afzakkertje. Met een schitterende brochure van de tentoonstelling van de garderobe van Elisabeth van Culemborg en Anthonis van Lalaing in Hoogstraten én twee ‘Wees Vriend’-flyers vergezeld van een suggestie hoe die nieuwe Vrienden dan te realiseren, ging iedereen huuiswaarts. En… de eerste nieuwe Vriend kon dezelfde avond al worden bijgeschreven!