Spreekbeurt of werkstuk

Leuk dat je een spreekbeurt of werkstuk over het Elisabeth Weeshuis wilt maken! We helpen je als museum graag.
Hieronder vind je een paar tips om je op weg te helpen.

De bouw van het weeshuis

Machiel Bosman is historicus en hij onderzocht de geschiedenis van het huis. Daarover schreef hij het artikel ‘De bouw van het weeshuis’, speciaal om te gebruiken voor spreekbeurten of werkstukken. Machiel vertelt over hoe het weeshuis werd opgericht en hoe het leven er was voor de kinderen door de eeuwen heen. Je kunt het hier bekijken.

 

Kind in Gezin

Een kind kan het beste opgroeien in een gezin, vinden we. Weeshuizen waren vroeger vaak de beste oplossing maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel betere manieren om weeskinderen op te vangen. Alliantie Kind in Gezin vindt dit ook. Kijk op hun website voor meer informatie. Ook Unicef en Better Care Network zetten zich hier voor in.

Meisje nummer 18

Wist je dat er ook een kinderboek is geschreven dat speelt in het Elisabeth Weeshuis? Anna Woltz schreef Meisje nummer 18 over Hanna van elf die helemaal alleen naar het Weeshuis moet. Haar vader en moeder zijn er niet meer en haar enige zusje is gestolen door een man met een bietenneus. In het weeshuis staan lange rijen bedden. De kinderen dragen allemaal hetzelfde zwart-witte kostuum. Wie alleen de poort uitgaat, krijgt straf. Hanna is haar hele leven gehoorzaam geweest, maar nu verzint ze een plan. Ze gaat liegen en stelen – dat kan niet anders. Ze moet haar zusje redden. Een spannend boek, en heel geschikt voor je boekbespreking of boekverslag.

 

Kom langs!

Ben je al eens in het museum zelf geweest? Hier hoor je de verhalen van de wezen die er vroeger woonden en ontdek je alles over de dagindeling, feest en straf, eten en drinken, geloof en nog veel meer. Je mag foto’s maken (zonder flits!) en we hebben folders klaarliggen die je mag uitdelen aan je klasgenootjes. Wees welkom!