Symfonie van de betuwe
Van 19 juni tot en met 12 september zijn in het entreegebied van het Elisabeth Weeshuis een aantal werken van Jan van Anrooy te bezichtingen, onderdeel van de kunstroute ‘Symfonie van de Betuwe’.
De kunstschilder Jan van Anrooy behoort samen met Piet Mulder enReyer Murman tot de drie belangrijkste Betuwse schilders uit de vorige eeuw. Jan van Anrooy, geboren in 1901, kreeg een gedegen artistieke en culturele vorming: de kunstacademie in den Bosch, een werkperiode in Wenen en zoals toen gebruikelijk was een grand tour langs de Europese musea. In de jaren ’50 heeft hij ook gewoond en gewerkt in Zeeland en veel geschilderd over Zoutelande. De overheid vroeg hem in ’53 de gevolgen van de ramp in Zeeland te schilderen. Verder heeft hij een tijdlang in Zuid Afrika gewoond en gewerkt.
In de jaren 70 kwam hij weer terug in Betuwe en hier heeft hij zijn beste werken gemaakt. Terug in de streek die hij liefhad en waar hij graag schilderde. Zijn latere werk toont eenvoud en een krachtige streek: Terug naar de eenvoud, met één penseelstreek een hele doek vullen, dat is de kunst, zei hij op late leeftijd. Hij typeerde zelf zijn werk als een vermenging van impressionisme en expressionisme. Hoe je het ook wilt noemen, hij kon als geen ander de ziel van het Betuwse landschap blootleggen.
In de museumwinkel zijn de bijbehorende catalogus en ansichtkaarten te koop. Meer informatie bij de stichting Kunst en Cultuur West Betuwe.