Wij waren wees, wie ben jij?
Themajaar over identiteit
In vier eeuwen tijd groeiden er 700 weeskinderen op in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. Met een groot verlies en zonder bezittingen arriveerden de kinderen bij het statige weeshuis. Binnen werden jongens en meisjes gescheiden, kregen zij een uniform, werden hun hoofden kaal geschoren en werd de ‘E’ van stichtster Elisabeth op de mouw genaaid. In werkelijkheid droegen zij vanaf dat moment het stempel ‘wees’ en werden individuele dromen en verlangens verdrongen.
Gedurende het themajaar gaan we meer dan vijftig weeskinderen van toen adopteren. Dat start met een onderzoek naar de levensgeschiedenissen van de kinderen. Kunstenaar Suzanne Huijs maakt naar aanleiding van de verhalen portretten welke tentoongesteld zullen worden aan het einde van het themajaar. Culemborgse scholieren geven de weeskinderen een digitale identiteit en bezoekers van het museum vieren op de nieuwe kinderzolder de verjaardagen van de weeskinderen, want zelfs iets persoonlijks als een verjaardag werd niet gevierd.
Zij waren wees en wie ben jij? Tijdens de projecten genieten we samen van onze geschiedenis, kunst en cultuur en leren we elkaar kennen.
Wij waren wees
Wil je ook een weeskind adopteren en zijn of haar verhaal niet verloren laten gaan? Meld je aan voor het onderzoek Wij waren wees. Mail naar collectie@weeshuismuseum.nl en wij nemen spoedig contact met je op.
Wees kind!
Kom spelen tussen de lakens en de graanzakken en wees kind op de kinderzolder! Dit jaar vieren we de verjaardagen van 52 weeskinderen, want verjaardagen werden niet gevierd in het weeshuis. Lees over de levens van de oud wezen, hun wensen en hun dromen. Schrijf, knutsel en teken jouw wens in hun vriendenalbum.