Verwacht

Naast de vaste presentatie over de wezen- en stadsgeschiedenis zijn er in het museum tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Deze exposities hebben een relatie met het thema ‘weeskind’ in brede zin of met de stad Culemborg.

Foto: Smederij C.G. Heij, Culemborg in 1928. Fotocollectie mevrouw J. Koning, kleindochter C.G. Heij. Bron: schaatshistorie.nl

Schuilen – onderduik in Culemborg ’40-’45

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. In dat kader organiseert het weeshuismuseum een tentoonstelling over de onderduik in Culemborg. Zo zaten de joodse familie Van Spier (ouders met dochter en zoon) en juffrouw Wijnbergen bij smederij Heij ondergedoken. Als schuilplaats diende een ruimte naast de schoorsteen. Vader, moeder en dochter Van Spier gingen naderhand naar juffrouw Kap. Zij had een goed verborgen schuilplaats. Boven een deur zat een luik achter een schilderij. Bij onraad ging het schilderij opzij en kropen de onderduikers tussen plafond en vloer. De tentoonstelling toont onder meer een reconstructie van de onderduikplekken. Onder voorbehoud van financiering.

3 maart t/m 1 november 2020

LekArt

Het museum is onderdeel van LekArt. Het thema van 2020 is Gedeelde Grond en zoomt verder in op water en Culemborg.

25 t/m 27 sept 2020