Wat kun je verwachten?

Benieuwd naar wat er in het Elisabeth Weeshuis Museum te doen is?
Je leert er over de geschiedenis van het weeshuis én over die van Culemborg. Ook is er voor kinderen veel te beleven.

Het weeshuis

In het Elisabeth Weeshuis Museum komen de verhalen van de weeskinderen tot leven. Ze woonden van 1560 tot 1952 in dit huis. Zo kun je in de oude keuken vragen stellen aan de keukenmeid. Zij weet leuke anekdotes op te dissen.

Je mag een vergadering van de Protectoren bijwonen, waarin de heren beslissen wie in het weeshuis mag en wie niet. In de vader- en moederkamer staat de religie centraal. De films daar gaan over een unieke situatie in Nederland: vanaf 1818 worden er naast protestante ook katholieke kinderen in het Culemborgse weeshuis verzorgd.

En tot slot zin een potje memory? Neem er even de tijd voor en leer over de kinderrechten van de weeskinderen van nu.

Met kinderen

Voor kinderen valt er in het museum veel te doen en te ontdekken. Steek je vinger in de pap en luister naar de verhalen van de weeskinderen van toen en nu. Verkleed je als weeskind in de kelder, speel er de filmquiz of een bordspel en probeer het blok aan het been.

Draai aan het spinnewiel of schrijf je naam in 17e-eeuwse letters. Of draai aan de wijzers van het klokje in de vaderkamer en je hoort hoe laat de kinderen vroeger moesten opstaan en gingen ontbijten.

In de slaapzaal leest Anna Woltz voor uit haar boek Meisje nummer 18, dat in dit weeshuis speelt. En in de moederkamer woont een papegaai en er zit een spannend kijkgaatje in de muur.

Culemborg

Vervlochten met de wezengeschiedenis presenteert het museum de Culemborgse stadsgeschiedenis.

Bekijk in de refter het schitterende drieluik van Jan Deys en lees over de Beeldenstorm onder aanvoering van graaf Floris I. Ook de zorg in de middeleeuwen komt er aan bod. In de spinzaal hangen de portretten van de graven en gravinnen van Culemborg en in de slaapzaal wordt aandacht besteed aan de meubel-, tabaks- en jeneverindustrie. Bijzonder is de collectie kerkzilver.

Ook organiseert het museum op de zolder regelmatig tijdelijke exposities over de stadsgeschiedenis.

Maar dat is nog niet alles

Vergeet bij mooi weer niet om een kijkje in de tuin te nemen, onze geheime schat. De tuin ligt achter het huis en wordt omzoomd door de stadsmuur uit 1318. Uiteraard kun je er een kopje koffie, thee, of frisdrank met een lekkere koek nuttigen.

In onze kleine maar fijne museumwinkel vind je wellicht nog een aandenken aan je bezoek of een cadeau om iemand mee te verblijden. Ook verkopen wij de Museumkaart waarmee je gratis meer dan vierhonderd musea in Nederland kunt bezoeken.