Wat rest is herinnering
In Culemborg wordt de wijk ‘Achter de Poort’ heringericht. Als Go de Graaf daar in september 2015 langsfietst, wordt haar aandacht getrokken door de kleuren en de patronen van het behang dat nog rest op de muren van de deels afgebroken huizen. Zij ziet een persoonlijke noot, achtergelaten door voormalige bewoners. Het intrigeert haar en daarom besluit zij er te gaan fotograferen. Een selectie van deze foto’s is te zien in de nieuwste tijdelijke tentoonstelling Wat rest is herinnering in het Elisabeth Weeshuis Museum van 25 april tot en met 3 september 2017.
Expositie
Go de Graaf heeft als vakkundig kunstenaar oog voor het lijnenspel van deurposten en trapportalen, voor de vlakverdeling van licht en schaduw en voor bijzondere kleurcontrasten. Hierop ligt haar focus bij het fotograferen van de sloopwoningen. Maar ook vraagt zij zich af: wie woonden hier? En hoe zou het zijn geweest om hier te wonen? Hoe is deze wijk ontstaan, zo net na de oorlog in de periode van de wederopbouw? Haar interesse gaat uit naar beeld en mens, naar heden en verleden.
Go de Graaf: ‘Ik ben naar het museum gegaan met de vraag of er interesse was om mijn foto’s te exposeren, omdat ze betrekking hebben op de stadsgeschiedenis. Ik heb de laatste restjes van een verdwijnende Culemborgse woonwijk vastgelegd. En nu hangen de foto’s op de museumzolder. Je kunt er tussendoor lopen alsof je in de wijk bent, te midden van de sloopwoningen. Daarbij kun je de verhalen van oud-bewoners beluisteren.’
De tentoonstelling in het weeshuismuseum toont een selectie van Go’s foto’s op groot formaat. Ook wordt uitleg gegeven over naoorlogse huizenbouw in tekst en film en zijn er audiofragmenten te beluisteren van interviews met (oud)bewoners, volwassenen en kinderen. Het fotoboekje Restenherinnering dat Go maakte is te koop in de museumwinkel.