Wij waren wees
Samen speuren naar levensverhalen van 52 weeskinderen

“Wij vierden nooit onze verjaardagen”, zei Frans. Hij woonde in het Elisabeth Weeshuis, net als in totaal 700 andere weeskinderen. Veel van hun verhalen zijn nog onbekend. In 2022-2023 duiken we in de levens van 52 kinderen en geven ze hun identiteit én verjaardag terug.
Hou je van zoeken naar verhalen en uitpluizen van geschiedenis? Ben jij nieuwsgierig naar het leven van de weeskinderen? Sluit je dan aan bij de Werkgroep Wij waren wees. Vanaf juni 2022 kan je als deelnemer een weeskind ‘adopteren’ en samen met museummedewerkers de archieven induiken om het levensverhaal van deze wees in te kleuren. Er zijn 3 startmomenten: juni 2022, oktober 2022 en januari 2023.
Samen gaan we op ontdekkingsreis. Wie waren deze kinderen? Is er meer te vinden over hun levens in het weeshuis en wat is er van hen geworden na het vertrek? Op basis van de informatie die jij verzamelt, schrijf je samen met een museummedewerker een verhaal zodat het weeskind tot leven komt, op papier en in de harten van de lezers. De historische portretfoto’s kleuren we in. Bij namen zonder gezicht vragen we een kunstenaar aan de hand van het verhaal een portret te tekenen. Vanaf september 2022 tot september 2023 wordt elke week op de website van het museum een nieuw verhaal – met portret – gepubliceerd en vieren we het leven en de vergeten verjaardag van dit weeskind.
Wij waren wees is onderdeel van het themajaar Wij waren wees, wie ben jij?. Een jaar vol bijzondere activiteiten rondom het thema identiteit.
Doe je mee?
Meld je aan voor een plek in de Werkgroep Wij waren wees!
Er zijn drie startmomenten: 23 juni 2022, 19 oktober 2022 en 20 januari 2023.
Ervaring met speurwerk of archieven is niet noodzakelijk, computervaardigheid wel.
Programma Werkgroep ‘Wij waren wees’ 1
Startbijeenkomst
23 juni 2022 om 9.30 uur in het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel
Je ‘adopteert’ vandaag het verhaal van een weeskind en maakt kennis met de andere deelnemers en museummedewerkers. Kom alles te weten over de archieven van het Elisabeth Weeshuis en krijg handvatten om jouw speurwerk te beginnen.
Speurwerk
Juni t/m augustus 2022
Vanuit je eigen huis ga je aan de slag om informatie te vinden over ‘jouw’ weeskind. Je speurt online in de gedigitaliseerde Weeshuis archieven en zoekt naar aanknopingspunten. Misschien in archieven van de kerk? Digitale krantenartikelen? Of kun je nog een familielid interviewen? De gevonden informatie bewaar je in een digitaal dossier. Je kunt hier zoveel tijd in steken als je wilt en hebt. Samen met een museummedewerker schrijf je uiteindelijk het levensverhaal van ‘jouw’ weeskind op.
Tips & Koffie sessies
Juni t/m augustus 2022, 2x per maand, in het Elisabeth Weeshuis Museum
Vind je het fijner om samen te werken? Kom dan naar de Tips & Koffie sessies. Je kunt je eigen laptop meenemen en samenwerken, vragen stellen aan de museummedewerkers en ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Gezellig en vrijblijvend, met gratis inspiratie en koffie.
Afsluiting Werkgroep 1
Oktober 2022 in het Elisabeth Weeshuis Museum
We vieren dat de verhalen van Werkgroep 1 af zijn. We delen de verhalen met elkaar, reflecteren op het onderzoek en toasten op de teruggevonden jarigen! De levensverhalen worden vervolgens online gepubliceerd. De digitale dossiers van de weeskinderen met bronvermelding worden aangeboden aan het Regionaal Archief Rivierenland. Deze dossiers zullen ook worden gebruikt door scholieren op het middelbaar onderwijs voor het vervolgproject ‘Wees jezelf’.
Start je liever in oktober 2022 of februari 2023?
Dat kan! Stuur ons dan alvast een mailtje en wees welkom!