Klassenuitjes

Hoe was het om in een weeshuis te wonen? Voor de groepen 3 tot en met 6 biedt het Elisabeth Weeshuis Museum een leuk en leerzaam klassenuitje. In het museum leren de kinderen over de geschiedenis van het weeshuis en de wezen die hier hebben gewoond. Wie zorgden er voor de kinderen, wat aten ze vroeger en waar speelden ze mee? In de verschillende kamers van het weeshuis ontdek je de verhalen van de weeskinderen van toen.

We bieden twee programma’s speciaal als klassenuitje aan:  Het dagboek van weesmeisje Willie voor groep 3/4 en Ontdek het Elisabeth Weeshuis! voor groep 5/6

In de oude boerderij bevindt zich het gezellige café. Hier kan gebruik worden gemaakt van een speciale lunch. Bij de reservering kan worden aangegeven of de klas hier gebruik van wil maken.

Bij mooi weer kan in de ommuurde tuin van Het Weeshuis worden gepicknickt.

Het museum is goed te bereiken. Er zijn verschillende gratis parkeergelegenheden rondom het centrum van Culemborg en touringcars kunnen zelfs voor de poort stoppen.

We denken ook graag mee over activiteiten in de buurt om te combineren met een bezoek aan het Elisabeth Weeshuis Museum.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie en reserveringen contact op met coördinator educatie Sjanne Emans: info@weeshuismuseum.nl.

Het dagboek van weesmeisje Willie

Interactieve rondleiding + workshop voor groep 3 en 4

Weesmeisje Willie woonde vroeger in dit weeshuis. In haar dagboek schrijft ze wat ze allemaal heeft meegemaakt. En dat is heel wat! In het Elisabeth Weeshuis Museum ontdek je hoe een dag van een weeskind eruit zag. Trek bijvoorbeeld eerst de speciale weeshuiskleren aan. Lukt het ook om een bed strak op te maken? En kun je ook borduren?

In de workshop gaan de kinderen daarna het verhaal van Willie tekenen. Zo maken zij per groep een eigen Willie-dagboek: leuk om later n de klas nog eens na te lezen en te bekijken.

Dit klassenuitje sluit aan bij de kerndoelen Mondeling onderwijs (1 en 2), Oriëntatie op jezelf en de wereld > tijd (51) en Kunstzinnige oriëntatie (54,55).

Duur programma: 2 uur

Kosten:  150,- per groep (max. 30 kinderen)

Ontdek het Elisabeth Weeshuis!

Speurspel + workshop voor groep 5 en 6

Je gaat op onderzoek uit in teams en ontdekt de verhalen in het weeshuis. Wat aten de kinderen vroeger? Wie was hier de baas en welke spelletjes speelden de kinderen vroeger? Bekijk filmpjes, trek de kleding aan van de weeskinderen en schrijf op een leitje. En misschien weet de keukenmeid antwoorden op je vragen.

In het atelier ga je aan de slag met het maken van een collage.

Dit klassenuitje sluit aan bij de kerndoelen Mondeling onderwijs (1 en 2) en Kunstzinnige oriëntatie (54,55).

Duur programma: 2 uur

Kosten: € 150 per groep (max.30 kinderen)